Co to właściwie jest kombucha?

Kombucha to musujący napój na bazie herbaty, powstający w wyniku procesu naturalnej fermentacji. Zgodnie z tradycyjną recepturą, do zaparzonej herbaty dodawany jest cukier, będący pokarmem dla drożdży oraz SCOBY (Sybiotic Cutlures of Bacteria and Yeast) potocznie zwany – grzybkiem japońskim, który zawiera przyjazne dla naszego organizmu bakterie, enzymy i drożdże.

Krótka historia kombuchy

Pierwsze wzmianki dotyczące kombuchy pochodzą z około 220 r. p. n. e. z Mandżurii, czyli terenów północnych Chin. Napój nazywano wtedy „herbatą nieśmiertelności” lub „eliksirem wiecznego życia”. Wiele źródeł przypisuje rozpowszechnienie kombuchy koreańskiemu lekarzowi Kombu, który w V wieku przy pomocy grzybka leczył z niestrawności cesarzy.

Następnie poprzez szlaki handlowe trafiła ona do Rosji oraz pozostałych części Europy.
Kombucha w formie, którą znamy dziś, dotarła do nas z USA, gdzie jej popularność od lat 90’ stale rośnie, a rynek sprzedaży jest wyceniany na ponad 2 miliardy dolarów.

Kombucha budzi zainteresowanie na całym świecie i coraz częściej można ją zobaczyć na sklepowych półkach, gdzie zastępuję mocno słodzone napoje.

Pierwsze wzmianki dotyczące kombuchy pochodzą z około 220 r. p. n. e. z Mandżurii, czyli terenów północnych Chin, które były władane przez dynastię Qin. Napój nazywano wtedy „herbatą nieśmiertelności” lub „eliksirem wiecznego życia”. Wiele źródeł przypisuje rozpowszechnienie kombuchy koreańskiemu lekarzowi Kombu, który w V wieku przy pomocy grzybka leczył z niestrawności cesarzy/a Ingyo. Następnie poprzez szlaki handlowe trafiła ona do Rosji oraz pozostałych części Europy.

Kombucha w formie, którą znamy dziś, dotarła do nas z USA, gdzie jej popularność od lat 90’ stale rośnie, a rynek sprzedaży jest wyceniany na ponad 2 miliardy dolarów.

Kombucha budzi zainteresowanie na całym świecie i coraz częściej można ją zobaczyć na sklepowych półkach, gdzie zastępuję mocno słodzone napoje.

Korzystny wpływ kombuchy na nasze zdrowie

Kombucha swoją popularność w zachodnim świecie zyskała nie tylko ze względu na jej unikalny, orzeźwiający smak, lecz również na to, jak korzystnie wpływa na nasz organizm i zdrowie. Wiele opracowań naukowych powołuję się na jej działanie antyseptyczne oraz antyoksydacyjne. Jest bogatym źródłem probiotyków, witaminy B oraz polifenoli!

Osoby regularnie pijące kombuchę przypisują jej właściwości:

  • wzmacniające układ odpornościowy
  • regulujące pracę jelit
  • oczyszczające organizm
  • stabilizujące poziom cukru we krwi oraz zapobieganie chorobom układu krążenia
  • zapewniające korzystny wpływ na włosy i skórę 

Ciekawostka…

Kombucha ze względu na swoje korzystne działanie na układ odpornościowy oraz właściwości detoksykacyjne, cieszy się dużym powodzeniem między innymi wśród osób chorych na AIDS oraz nosicieli wirusa HIV.

Menu