Co to właściwie jest kombucha?
Kombucha to musujący napój na bazie herbaty, powstający w wyniku procesu naturalnej fermentacji. Zgodnie z tradycyjną recepturą, do zaparzonej herbaty dodawany jest cukier, będący pokarmem dla drożdży oraz SCOBY (Sybiotic Cutlures of Bacteria and Yeast) potocznie zwany – grzybkiem japońskim, który zawiera przyjazne dla naszego organizmu bakterie, enzymy i drożdże.
Krótka historia kombuchy
Korzystny wpływ kombuchy na nasze zdrowie
Kombucha swoją popularność w zachodnim świecie zyskała nie tylko ze względu na jej unikalny, orzeźwiający smak, lecz również na to, jak korzystnie wpływa na nasz organizm i zdrowie. Wiele opracowań naukowych powołuję się na jej działanie antyseptyczne oraz antyoksydacyjne. Jest bogatym źródłem probiotyków, witaminy B oraz polifenoli!
Osoby regularnie pijące kombuchę przypisują jej właściwości:
- wzmacniające układ odpornościowy
- regulujące pracę jelit
- oczyszczające organizm
- stabilizujące poziom cukru we krwi oraz zapobieganie chorobom układu krążenia
- zapewniające korzystny wpływ na włosy i skórę
Ciekawostka…
Kombucha ze względu na swoje korzystne działanie na układ odpornościowy oraz właściwości detoksykacyjne, cieszy się dużym powodzeniem między innymi wśród osób chorych na AIDS oraz nosicieli wirusa HIV.